Farenjit Nedir?
Farenjit yutkunmakla artan boğaz ağrısı, kaşıntı, boğazda batma ve yanma hissi gibi belirtilerle kendini gösteren, çoğunlukla virüslerin neden olduğu bir enfeksiyondur. Virüslerin neden olduğu farenjit sıklıkla kendiliğinden iyileşir. Bakterilerin sebep olduğu farenjit nadirdir ve antibiyotik tedavisi gerekir.
Farenjit belirtileri:
- Boğazda yanma ve batma hissi
- Boğaz ağrısı
- Boğaz kaşıntısı
- Yutkunma güçlüğü
- Öksürük
- Ses kısıklığı
- Ateş
- Burun akıntısı
- İştahsızlık
- Halsizlik
- Lenf bezlerinde şişme
Doktora ne zaman başvurmalısınız?
Aşağıdaki belirtiler olduğunda doktora başvurulmalıdır:
- Bir haftadan uzun süren ve belirtilerin şiddetli olduğu farenjitler
- Ciddi yutma güçlüğü ve buna bağlı kilo kaybı
- Solunum güçlüğü
- Ağzı açmada güçlük
- Kulak ağrısı
- Deri döküntüsü
- Tükürük veya balgamda kan görülmesi
- Sık tekrarlayan farenjitler
- Boyunda büyük şişlik
Farenjit nedenleri
Virüslere bağlı ve nadiren de bakteriyel enfeksiyonlar dışında,
- Allerjik nedenler,
- Burun tıkanıklığı: ağızdan nefes alma durumunda ısıtılıp nemlenmemiş havanın boğaz mukozasını tahriş etmesi ve ağız kuruluğu farenjiti tetikler.
- İrritan maddeler: Sigara başta olmak üzere, hava kirliliği, alkol, baharatlı gıdalar
- Reflü de farenjit nedeni olabilir
Farenjit tanısı
Enfeksiyonun bakteriyel olup olmadığını tespit etmek için, hızlı streptokok testi yapılabilir. Çoğunlukla 10 dakikada sonuç alınır. Test pozitif ise bakteri enfeksiyonu olduğunu gösterir ve antibiyotik tedavisi başlanabilir. Test negatif ise enfeksiyonun nedeni büyük olasılıkla virüslerdir. Testin sonucu boğaz kültürü sonucu ile karşılaştırılır. Boğaz kültürünün sonucu 24-48 saat sonra belli olur.
Farenjit tedavisi
Virüslerin neden olduğu farenjit çoğunlukla 5-7 günde kendiliğinden iyileşir ve tedavi gerektirmez. Ağrı ve ateş için, ağrı kesici-ateş düşürücü ilaç kullanılabilir.
Bakterilerin neden olduğu farenjitler antibiyotik ile tedavi edilir. Enfeksiyonun bakteriyel olduğu kanıtlanmadan antibiyotik kullanılmamalıdır. Başlanmış olan antibiyotik tedavisine, şikayetler daha önce düzelse bile, önerilen süre tamamlanana kadar devam edilmelidir.
Hastalık süresince, bol sıvı tüketip istirahat etmek, aralıklı olarak buhar makinesi kullanmak ya da ortamı nemlendirmek, tütünden uzak durmak iyileşmeyi hızlandıracaktır.