Kulak Zarında Delik – Kulak Zarı Perforasyonu
Kulak zarı neresidir?
Kulak kanalının da derininde dış kulak ile orta kulağı ayıran kulak zarı bulunur. Kulak zarı, ses dalgaları ile titreşen ince bir yapıdır. Kulak zarının arkasında orta kulak bulunur.
Kulak zarı hangi durumlarda delinir? Belirtileri nelerdir?
Kulak zarının delinmesi çoğunlukla enfeksiyonlara veya yaralanmalara bağlıdır.
Kulak zarında delinmeye yol açan yaralanmalar; Kulak kanalında basınç artışına neden olan darbeler, kazalar veya patlamalar, iğne, tığ, çubuk gibi batıcı veya delici cisimlerin kulağa sokulması, sualtı dalışlarda artmış su basıncına bağlı veya kulak zarına tüp takılmasını takiben olabilir.
Orta kulak iltihabı (akut otitis media) sırasında veya müzmin orta kulak iltihaplarında (kronik otitis media) kulak zarında delinme olabilir. Orta kulak iltihaplanmalarına bağlı kulak zarı delinirse, kulakta dolgunluk, ağrı, ateş ve işitme kaybını takiben kulakta akıntı olur. Müzmin orta kulak iltihaplarına bağlı kulak zarı delinmelerinde akıntı ve işitme kaybı vardır, ancak genellikle ağrı ve ateş görülmez.
İşitme kaybı deliğin büyüklüğü ile orantılıdır, delik ne kadar büyükse işitme kaybı da o kadar fazladır. Şiddetli bir patlama sonrasında kulak zarı delinmişse, işitme kaybı fazladır, bu durumda iç kulak hasarı da gelişebilir ve sıklıkla kulak çınlaması (tinnitus) da eşlik eder.
Normal kulak zarı
Kulak zarında çok küçük delik (Perforasyon)
Kulak zarında orta çaplı delik (Perforasyon)
Kulak zarında büyük çaplı delik (Perforasyon)
Kulak zarında tama yakın delik (Perforasyon)
Kulak zarı deliklerinin tedavisi
Kulak zarındaki delinmeler çoğunlukla birkaç hafta, bazen de birkaç ay içinde kendiliğinden iyileşir. Bu iyileşme süresi içinde kulağın su temasından ve travmalardan korunması gerekir. Kendiliğinden iyileşmeyen kulak zarı deliklerine müdahale etmek gerekir.
Kulak zarındaki deliğin kapatılmasında amacımız orta kulağa su kaçmasını önlemek, işitmeyi düzeltmek ve kulak çınlamasını azaltmaktır.
Kulak zarındaki delik küçükse ve travmaya bağlı gelişmişse delik üzerine ince kağıt veya silikon yerleştirilerek delik onarılabilir. Bu yöntemlerle kapanmayan veya büyük kulak zarı deliklerinde ameliyat gerekir. Kulak zarının onarılmasında temel prensip, kulak zarının bir doku yaması ile kapatılmasıdır. Nakledilen doku çoğunlukla iki-üç hafta içinde iyileşir ve kulak zarı ile bütünleşir. İşitmenin düzelmesi ise bir kaç ayı bulabilir.
Kulak zarı onarımının başarısı kulak zarındaki deliğin büyüklüğüne ve yerine bağlı olarak değişir. Genel olarak tek bir operasyonla %80 oranında başarılı sonuç alınır.