Dil kanseri nedir?  Belirtileri nelerdir?

Dil kanseri , genellikle dilin yüzeyindeki yassı epitel hücrelerinden gelişen bir ağız kanseri türüdür. Sıklıkla dilde iyileşmeyen yara,  ağrı, şişlik, dilde uyuşukluk veya  hareket kısıtlılığı, dil yüzeyinde geçmeyen beyaz veya kırmızı lekeler, şeklinde görülebilir. Bazen de kulakta hissedilen  ağrı, boyunda şişlik  veya  yutma güçlüğü hastanın tek şikayeti olabilir.

Dilin sağ alt yüzeyinde kanser

Dil kökünde kanser

Ağız kanserlerinin bir kısmında erken belirtiler siliktir ve kanserin fark edilmesi çok zor olabilir.  Kanser riski daha yüksek olan sigara ve düzenli alkol kullanan kişiler, erken belirtilere karşı dikkatli olmalıdırlar. 

Dil kanserinin nedenleri nelerdir?

Bilinen risk faktörleri şunlardır:

  • Sigara kullanımı ve tütün çiğneme
  • Fazla ve düzenli alkol tüketimi
  • Ağız hijyeninin bozuk olması (tedavi edilmemiş çürük dişler, diş eti iltihapları, diş kırıkları, diş düzensizlikleri gibi)
  • İnsan papilloma virüsü (HPV) enfeksiyonu
  • Güneydoğu Asya’da yaygın bir alışkanlık olan Betel çiğneme

Tanı

Dil kanserinden şüphelenilirse biyopsi ile tanı konulur. Biyopsi sonuçları kanseri doğrularsa, kanserin bulunduğu yerdeki yaygınlığını ve vücudun diğer bölgelerine yayılıp yayılmadığını gösterecek bir BT veya MR taraması gerekebilir.

Tedavi

Dil kanserini tedavi etmek mümkündür ve erken tanı alan kişiler için başarı şansı daha yüksektir. 

Tedavi seçenekleri şunlardır:

Cerrahi:

  • Yüzeysel ve küçük tümörler için gereken ameliyat daha küçük çaplı ve kısa süreli iken, büyük tümörlerin ameliyatları karmaşık ve uzun sürelidir.
  • Dil köküne klasik yöntemlerle ulaşmak en sıkıntılı olanıdır. Bunun için hastanın boynundan yapılan büyük bir kesi ile birlikte alt çenesi ortadan kesilerek ikiye ayrılır, ameliyat sonrası nefes alabilmesi için gırtlağına delik açılır (Trakeostomi). Bu hastalar çok uzun süre yutamadıkları için burnundan midesine iletilen beslenme tüpü ile ya da mideden karın cildine açılan tüp vasıtasıyla beslenirler. Özellikle ameliyat sonrasında radyoterapi alan bazı hastalarda alt çenede nekroz gelişebilir. Normal yutma fonksiyonunu başaramayan hastalarda, mideye yerleştirilen  beslenme tüpü ve gırtlaktaki delik (Trakeostomi) ömür boyu kalabilir.
  • Günümüzde dil kökü cerrahisi için en ideal yöntem; Transoral robotik cerrahidir. Bu yöntemde robotun kolları hastanın ağzına yerleştirilir. robot yardımı ile dil kökündeki kanserli doku, ağızdan çıkarılır. Ciltten bir kesi yapılmaz. Genellikle gırtlağına delik açılmaz. Ameliyattan sonra 1-3 günde ağız yoluyla beslenmeye başladıkları için, burundan ya da karın cildinden midesine beslenme tüpü yerleştirilmez. Hastanede kalış süreleri son derece kısadır. Ameliyat sorası dönem de klasik cerrahiye göre son derece konforludur.

Robotik cerrahinin  bu avantajlarını, Dil kökü kanserlerinin cerrahi tedavisinde  kullanmaktayız. 150 den fazla robotik cerrahi deneyimimizle Ankara da Robotik dil kanseri ameliyatlarını başarıyla gerçekleştirmekteyiz. Yine Türkiye de ilk defa Robotik KBB Canlı Cerrahi uygulaması, 20 Nisan 2017 tarihinde, Ankara AEH de ekibimiz tarafından gerçekleştirilmiştir.

Robotik Dil Kökü Kanseri Ameliyatı

Canlı Cerrahi

  • Çoğu dil kanserinde, boyundaki lenf bezlerine yayılım bulunmasa bile ileride ortaya çıkabilecek olası metastazları engellemek için boyundaki şüpheli lenf bezlerinin ve lenf damarlarının temizlenmesi gerekir. Bu operasyona “boyun diseksiyonu” adı verilir. Dildeki tümörün bulunduğu yere ve büyüklüğüne göre boyun diseksiyonunun tek veya iki taraflı yapılması gerekebilir.

Radyoterapi: İlerlemiş ve lenf bezlerine yayılmış dil kanserlerinde ameliyattan sonra sıklıkla ek radyasyon tedavisi gerekir. Ameliyatın mümkün olmadığı, veya ameliyat sonrasında tekrarlayan kanserlerde de radyoterapi uygulanır.

Kemoterapi: İlaçlarla uygulanan kanser tedavisi dil kanserlerinde tek başına bir seçenek değildir. Ancak radyoterapiye yardımcı olarak, diğer tedavi seçenekleri uygulanamıyorsa veya tüketildiyse ve uzak organlara kanser yayılımı varsa gerekir.

.